Kada pomislimo proteze za zube obično prvo pomislimo na estetski momenat.

Međutim, oni kojima je potrebna proteza znaju da to nije osnova, iako žude za tim da nakon ugradnje proteze za zube izgledaju bolje.

proteza-za-zube

Poenta je da proteza za zube nekome može da podigne kvalitet života i to posebno u onim ekstremnim slučajevima kada neko, na primer, nije imao niti jedan zub i nikako nije mogao da jede čvrstu hranu.

Dakle, ovde je poenta u samoj funkcionalnosti, a kasnije naravno i u estetici. Estetiku više vezujemo za one slučajeve proteza kada fali jedan do nekoliko zuba. Kako biste znali koja je vama proteza potrebna treba da budete upoznati i sa osnovnom podelom koja se odnosi na proteze za zube:

Totalna proteza

O ovoj protezi smo pričali i u samom uvodu. Naime, to je ona proteza za zube koja se koristi kada pacijent nema nijedan zub. Ova proteza za zube bi trebalo da zameni sve te prirodne zube koji su tu nekada postojali i koji su vremenom ili ispali ili su izvađeni zbog prekomernih kvarova. U pitanju je proteza koja treba da obuhvati meka tkiva u ustima. I ovo nije baš prijatno i neće biti prijatno bilo kome ko je prvi put stavi u usta. Biće mu malo teže da se navikne, ali će vremenom to postati i normalno. Ono što je najvažnije i što zapravo možda i najviše smeta pacijentima jeste da ova proteza se širi i na nepce i onda je zaista malo neprijatno u početku.

Parcijalna proteza

Kada postoji tek nekoliko zuba i kada su oni zdravi i kada ih ne treba vaditi, onda treba da se pronađe rešenje koje je odgovarajuće u ovom slučaju, odnosno rešenje koje nije totalna proteza jer je to u ovom slučaju neizvodljivo bez vađenja svih zuba. Dakle, onda se okrećemo rešenju pod nazivom parcijalna proteza. U pitanju je proteza koja ima kukice, koje služe tome da se proteza poveže sa ostalim zubima, koji postoje u vilici. Što više zuba pacijent ima, to će mu nošenje proteze biti olakšano, a stomatologu će biti značajno lakše da sve to namesti. Jedina mana kod ove proteze jeste to što se te kukice vide značajno i što estetski verovatno neće biti prihvatljiva. Međutim, daleko je udobnija od totalne proteze.

Fiksna proteza  

Fiksna proteza koristi se za ispravljanje zuba i o njoj se zaista mnogo toga zna. Fiksne proteze su i estetski veoma prihvaćene, pogotovu u poslednje vreme. One se nose do godinu dana i skidaju se kada reše problem. Dakle, one se ne nose kako bi pomagale da se bolje žvaće i da se bolje obavljaju sve funkcije u vezi sa tim, one se nose samo kako bi ispravljale zube.

Mobilna proteza

Možda ste kao dete i nosili mobilnu protezu. Obično se koristi kod dece i to je proteza koja može da se nosi tokom noći ili jedan period tokom dana. Ova proteza služi kako bi usmeravala rast vilične kosti, kako bi se ispravio neki nepravilan položaj i kako bi se sprečilo da dođe do nekih anomalija. Naravno to ne možete vi kao laik znati, ali to vaš stomatolog odlično zna, samo je potrebno da dete na vreme dovedete kod doktora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *