Izleti po Srbiji su veoma popularni, i svake godine je sve više putnika koji se rado odlučuju da posete ovu jedinstvenu zemlju na Balkanu. Pri tome se ljudi prvenstveno odlučuju za jednodnevne izlete. Zašto je to tako? Jednodnevni izleti su prvenstveno preporuka zbog niske cene, ali i zbog mogućnosti da za kratak period upoznate bar delić Srbije.

Jednodnevni izleti su svake godine sve masovniji

 

U samom srcu Balkanskog poluostrva, na jugoistoku Evrope leži zemlja gostoljubivih ljudi, vedrog duha i bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. Sa ovakvom kulturnom baštinom malo koja zemlja u Evropi, pa i u svetu se može pohvaliti. Da biste je videli i bar malo doživeli morate je bliže upoznati. Prava prilika za tako nešto su, upravo, jednodnevni izleti. Danas, postoji veliki broj turističkih agencija koje nude mogućnost izleta po našoj domovini. Ali u mnoštvu njih treba odabrati pravu. Najvažnije prilikom odabira jeste dobra reputacija i pozitivni komentari koje one sa sobom nose. Zatim pogledajte destinacije koje agencije nude. U moru sličnih ponuda izaberite jednodnevni izlet koji je „neobičniji“ i koje druge agencije nemaju u ponudi.

Jedan od takvih izleta je i izlet do Divčibara i Valjeva, popularno nazvan „Tragom srpskih vampira“. Za početak treba napomenuti da je reč „vampir“ jedina srpska reč koja je prihvaćena na svim jezicima sveta. Vampir je besmrtno mitsko biće nadljudskih sposobnosti, koje ljudima pije krv. Najstariji vampir koji je živeo u našim predelima je Petar Blagojević. Nakon njegove smrti desila su se čudna ubistva za koje je optužen preminuli Blagojević. Preplašeni seljani su otvorili grob i u njemu videli telo Petra Blagojevića koji je izgledao kao da je još uvek živ. Tek kad su njegovo telo proboli glogovim kolcem i spalili, ubistva su prestala.

Ukoliko želite da bar malo zavirite u bogatu istoriju Srbije, peredlog je, svakako, krstarenje Đerdapom. Krstareći Dunavom osetićete duh starog Rima, a istovremeno će Vam se i pružiti prilika da spoznate koliko je bilo rimsko carstvo. Kao spomenik istorije ostala je Trajanova ploča istrajno prkoseći  zubu vremena.

Za ljubitelje istraživanja, dobre avanture i stalnog udara adrenalina tu je obilazak Resavske pećine i vodopada Velikog buka. Stalagmiti i stalaktiti, predivan pećeinski nakit, priznaćete božanstveno iskustvo. Dok ste u kraju posetite i manastir Manasija, koji je podigao despot Stefan Lazarević. Gradnja ovog istorijski važne građevine trajala je od 1407. do 1418. godine.

Malo severnije, u Novom Sadu, možete doživeti sasvim drugačije glavni grad Autonomne pokrajne Vojvodine. Podzemni Novi Sad, novo je i drugačije iskustvo koje ćete rado prepričavati budućim pokolenjima.

Ljubitelji dobrog provoda, ali i odmora rado odlaze u banju Ždrelo. Okolina je toliko lepa, pa na njene živopisne predele nije ostao imun čak ni čuveni pesnik i slikar Đura Jakšić. Banja poseduje akva park sa šest bazena koji su kao stvoreni za uživanje dece, ali i odraslih.

Eto selo Stanišići je posebno samo po sebi.  U selu dominiraju dve celine. Prvi deo čine drvene brvnare sa istovetnim pokućstvom. Kuće povezuju popločane staze, dok su dva jetera smeštena u samom selu. Drugi deo je građen u kamenu i pretežno je duhovnog karaktera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *