Iako je kroz istoriju bila u drugom planu i u senci muškarca, sa malim pravima, a velikim obavezama, žena je oduvek stub kuće i porodice. Brojne uloge, pripisane joj od samog rođenja, morala je bespogovorno da prihvata i obavlja jednako dobro i uspešno. Buneći se i boreći, žene su uspele da izađu iz senke i dokažu svetu da su jednako vredne i sposobne kao i muškarci. Nekada su bile majke, supruge, domaćice, a danas pored svega ovoga one i zarađuju i ostvaruju se i na polju karijere. Mnoge su i pretekle jači pol po pitanju uspeha na poslu i visine primanja, a uz to jednako dobro obavljaju ostale „funkcije“.

Profesionalno ostvarena

Pored brojnih obaveza u kući i oko porodice, žene su težile profesionlanom ostvarenju, konstantnom usavršavanju, kao i finansijskoj nezavisnosti. To im je donelo i dodatno opterećenje, ali i neverovatno samopouzdanje i otvorilo nove vidike. Ostvarena kako poslovno, tako i porodično, ona je samosvesna i zadovoljna osoba. Činjenica je da mnoge ostvaruju zavidne rezultate u profesionalnom životu, izdržavaju porodice i pružaju finansijsku stabilnost.

zena (2)

Podela obaveza u porodici

Kako su se žene polako, ali sigurno borile za svoja prava i dokazivale svoju ravnopravnost sa jačim polom tako je i broj njihovih obaveza rastao. Porodica je, takođe, pretrpela određene promene, te danas mnogo češće i muškarci obavljaju pojedine kućne poslove. Ovakva podela je još uvek retkost i tabu u mnogim sredinama, ali sve više se o tome govori. Postaje uobičajeno da muškarac obavi neke „ženske“ poslove, a da ne bude osuđen od strane okoline. Deca, takođe, što su starija dobijaju svoja zaduženja.

Pomoć u kući

Mnogi ne prezaju da zaposle i kućne pomoćnice kako bi olakšali sebi i imali vremena da se posvete porodici, odgajanju dece i nekim drugim aktivnostima. Nekada je pomoć u kući bila više odraz statusa jedne prodice, a danas je to potreba. Ako su obaveze prevelike, a porodica želi da više vremena provodi zajedno i ne bavi se kućnim poslovima, ovo je pravo rešenje. Zapošljavanjem osobe koja će se brinuti o higijeni i kuvanju znatno se olakšava život i ostavlja vreme za druge aktivnosti, kao što je više prostora za druženje sa decom, odmor, društveni život i još mnogo toga. Osim osobe zadužene za svakodnevne rutine, postoji mogućnost priprema određnih događaja, kao što su slave i rođendani, bez žurbe i stresa. Nekada su domaćice razna slavlja danima pripremale, a danas je organizacija ovakvih okupljanja postala veoma jednostavna. Angažovanje agencije za ketering i osoblja za posluživanje pretvara domaćina u gosta na sopstvenom slavlju. Bez pritiska i stresa ovakav način organizacije ostavlja vreme za prijatno ćaskanje i družnje sa dragim ljudima.

Svaka žena je vredna pažnje

Svaka majka, supruga i poslovna žena vredna je pažnje i divljenja. Ipak, retko se setimo da joj odamo priznanje. Najčešće je to za 8. mart ili njen rođendan. To je premalo za sve što nam one pružaju. Ljubav, toplina, nežnost, privrženost je nešto što nam one daruju od dana kada ugledamo svet. Podrška su nam uvek i kada su svi protiv nas. Sa nama se smeju i plaču, delimo i radost i tugu. Majka je sada možda malo manje prisutna u kući, ali je i dalje oslonac i stub porodice i zato svakoga dana poklonimo im bar poljubac ili jedno veliko hvala. Ne košta ništa, a tako puno znači.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *