grejalice1

Ukoliko razmišljate o nadogradnji na električni sistem grejanja ili o povećanju toplote postojećeg sistema za grejanje suočićete se sa brojnim dilemama. Jedna od takvih dilema jeste da li da uložite u kvalitetne električne grejalice ili u sve više popularne električne radijatore. Ukoliko se pak odlučite za električne grejalice, nova dilema koja se javlja je ta da li se odlučiti za panelne, halogene ili ventilatorske grejalice. O svemu tome govorićemo u današnjem tekstu, pomoći ćemo vam da razumete mogućnosti različitog izbora koji se nudi i na taj način doći ćemo zajedno do idealnog rešenja.

Električni radijatori

Električni radijatori su uglavnom zidne instalacije i predstavljaju odličan izbor za zagrevanje prostorija i kuće na duži vremenski period. Da biste instalirali električni radijator potrebno vam je mesto gde možete radijator uključiti u struju, i bušilica i drugi alat koji je potreban da bi se radijator pričvrstio na zidu. Grejni medijum koji koriste električni radijatori mogu biti termodinamična tečnost ili keramičko jezgro kako bi se na taj način dobila kombinacija konvekcione i zračne toplote.

Prednosti električnih radijatora:

 

  • –  Postoje u najrazličitijim oblicima, veličinama i bojama, tako da odgovara i stilski iestetski vašem domu. Zahvaljujući različitim dimenzijama, svaka prostorija u vašem domu može biti pokrivena odgovarajućim radijatorom, odnosno u većim prostorijama će biti postavljeni radijatori većih dimenzija, a u manjim prostorijama radijatori manjih dimenzija;
  • –  Nude veoma preciznu kontrolu toplote zato što dolaze sa ugrađenim termostatom;
  • –  Mnogi radijatori se mogu dodatno programirati po vašim željama i potrebama putem daljinskog upravljača i Wi-Fi povezivanja, što znači da će grejati tačno kada i gde vito poželite;
  • –  Svaki od radijatora u vašoj kući radiće nezavisno jedan od drugog, što znači da će segrejati samo one prostorije koje želite, a ne sve;

– Električni radijatori su praktičan i ekonomičan izbor jer ćete sa njima imati jasan uvid u potrošnju, kao i jasnu kontrolu, što će se svakako odražiti povoljno na vaše mesečne račune.

Električne grejalice
– Panelne grejalice

Panelne grejalice proizvode toplotu samo procesom konvekcije, što znači da greju vazduh oko sebe, a onda se taj topli vazduh ispušta nagore i služi za grejanje prostorije. Iako manje efikasni od električnih radijatora, panelni grejači, tj. grejalice fantastične su za manje prostorije i pružanje dodatne toplote vašem postojećem sistemu za grejanje. Ova vrsta grejalica idealna je za prostorije u kući koje se manje koriste poput hodnika, podruma, garaže ili druge prostorije koje treba povremeno zagrejati. Panelne grejalice mogu biti stajaće, odnosno prenosne ili zidne.

– Ventilatorske grejalice

Ventilatorske grejalice rade na principu zagrevanja električnog kalema odakle dolazi do duvanja toplog vazduha. Vrlo su praktične za korišćenje zbog malih dimenzija i mogućnosti prenošenja. Ovu grejalicu možete staviti bilo gde i uvek je dobro imati je u svom domu. Međutim, to ne znači da je treba koristiti za grejanje cele sobe već da samo pripomogne svojim duvanjem. Ne želite da duva tokom celog dana, odnosno za svakodnevno korišćenje jer, pod jedan neće vam sama nikada zagrejati sobu; pod dva nećete moći da platite račun za struju.

– Halogene grejalice

Halogene grejalice su možda bolje rešenje u odnosu na ventilatorske grejalice jer zrače infracrvenu toplotu propuštajući električnu energiju kroz halogene sijalice i znatno brže zagreju prostor i održavaju temperaturu. Interesantna stvar, u vezi sa ovim grejalicama, je to što one ne zagrevaju vazduh već odašilju toplotu koja greje ljude, pa samim tim ne mogu biti izbor za velike prostorije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *