Jedan od najvećih zdravstvenih problema sveta i čoveka danas jeste visok krvni pritisak, koji ne zaobilazi nikoga, bez obzira na godine ili način života. Svemu tome je razlog to što visok krvni pritisak ne nastaje iz jednog jedinog razloga, već njegovi uzročnici mogu biti najrazličitiji, od načina ishrane, načina života, genetske predispozicije za nastajanje ovog zdravstvenog problema, te stresa koji je u moderno doba definitivno jedan od najvećih uzročnika nastanka hipertenzije.

Najosnovnije jeste da se urade brojne analzie kako bi se utvrdilo stanje organizma i krvnih sudova, te da se postavi tačna dijagnoza i da se prate sva uputstva lekara koji vodi vaše lečenje, a svakako, kada je reč o visokom krvnom pritisku, medikamenti su ono što je neophodno za njegovo smanjenje. Ali, kao i svaki lek, tako i oni imaju svoje nus pojave i neželjene efekte, pa je uvek dobro probati da ovaj problem rešite nekim prirodnijim putem, bez upotrebe raznih lekova.

Redukujte ishranu

Jedan od glavnih uzročnika nastanka svih kardiovaskularnih oboljenja svakako jeste nezdrava ishrana, odnosno, unošenje previše začinjene hrane, previše masne i hrane koja u suštini ne prija organizmu, tu su svakako i slatkiši, alkoholna pića, zbog čega je veoma važno korigovati ishranu kako bi se visok krvni pritisak iskorenio. Važno je da svakog dana u svoj organizam unesete što više svežeg voća i povrća, kako biste obezbedili dovoljnu količinu vitamina i minerala organizmu za njegovo normalno funkcionisanje, a nakon toga nećete biti u situaciji da ih nadoknadite kroz neke hemijske supstance.

zdrava-ishrana

Osim toga, treba izbegavati mnogo začina i soli u spremanju, budući da natrijum koji čini so u stvari izaziva nastajanje visokog krvnog pritiska. Uz sve to, treba izbaciti sasvim, ili ograničiti upotrebu alkoholnih pića i duvana, jer osim hipertenzije, utiču na stvaranje dugačkog spiska zdravstvenih problema kod svakog čoveka. Savetuje se i što veći unos orašastih plodova, te hrane koja ubrzava rad metabolizma, jer je ključ u zdravom organizmu uravnotežena ishrana koja ne dovodi do prevelike telesne težine, jer je ona često uzrok visokom krvnom pritisku. 

U regulisanju visokog krvnog pritiska mogu pomoći i eterična ulja. Posebno se izdvajaju ulje crnog kumina i ulje koštica grožđa. O tome se dodatno možete informisati na zvaničnom sajtu Baltikjunior.com.

Krenite da vežbate

Kako zdrava i balansirana ishrana utiču na zdravlje svakog čoveka, tako bi ona trebalo da bude ukombinovana i sa nekom vrstom fizičke aktivnosti. To ne moraju da budu naporni treninzi u teretanama ili na nekim terenima, već i lagane, svakodnevne šetnje od pola sata čine da vaši krvni sudovi budu zdravi, da vaša pluća i srce budu zdravi, a samim tim smanjujete mogučnost nastanka visokog krvnog pritiska ili time utičete na njegovo potpuno nestajanje i dovođenje na normalu.

voda

Što više tečnosti 

Ono zbog čga često nastaju određeni zdravstveni problemi jeste manjak vode u organizmu, odnosno, njen smanjeni unos. Kako naš organizam čini većim delom samo voda, logično je da mu je potrebna određena količina kako bi normalno funkcionisao. Doza koja se preporučuje za svakodnevni unos je oko dva litra, te ona nikaa ne bi trebalo da bude ispod te količine. Brojne studije su pokazale da dovoljna količina vode u organizmu utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska, a to se još više odnosi na sve one koji imaju naviku da svakog jutra, nakon buđenja, popiju čašu mlake vode sa limunovog soka, te tako svoj metabolički sistem podstiču na normalan rad, a to dalje na smanjenje visokog krvnog pritiska ili njegovo održavanje u normalnim granicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *