Muzika je vrsta umetnosti koju svi ljudi vole i odličan način za izražavanje najdubljih osećanja.  Naučno je dokazano da slušanje muzike ili sviranje nekog  muzičkog instrumenta ima niz pozitivnih efekata na fizičko i psihičko zdravlje čoveka, pomažu nam da se opustimo i da sakupimo pozitivnu energiju.

najskuplji-instrumenti-naslovna

Sa mnoštvo različitih muzičkih žanrova koji danas postoje, svako je u mogućnosti da pronađe muziku koja odgovara njegovom ukusu, melodije i stihove pesama koji  bude emocije.

Mnogo je vrhunskih muzičara koji su svojim izvanrednim muzičkim opusom učinili našu planetu boljim mestom za život.  Iako su njihova veština i urođeni talenat ono što ih razlikuje od ostalih, muzički instrumenti koje su svirali takođe su značajno doprineli njihovoj izuzetnosti.

Stotine jedinstvenih muzičkih instrumenata izrađuju se još od kamenog doba, ali neki od njih su veoma retki. Кolekcionari troše ogromne sume novca da bi ih pronašli, otkupili i tako sačuvali od zaborava najvažnije momente u istoriji muzike. Mnogi smatraju ove retke instrumente i priče vezane za njih neprocenjivim.

Za neke od njih, sadašnji vlasnici izdvojili su pravo bogatsvo,  a ovo su 10 najskupljih muzičkih instrumenata svih vremena:

#10 Viola Gaspara Bertolotija da Sala

Jedan od prvih graditelja violina, Gasparo da Salo razvio je umetnost izrade žica za muzičke instrumente još u  16 veku i pokazao tajne svog zanata mnogim šegrtima kako bi oni mogli da nastave tradiciju. Danas postoji svega oko 80 instrumenata koji su još uvek u upotrebi, a čiji je tvorac Gasparo. Njegova viola prodata je na aukciji u aprilu 2010. godine za 542.500 dolara.

stratokaster-fender

#9 OM-45 Deluxe akustična gitara (Kristijan Frederik Martin and Co)

Martin je počeo proizvodnju gitara u Americi sredinom 19 veka.  Danas ova kompanija proizvede više od 50.000 instrumenata godišnje. Od 1929. godine Martin je uveo proizvodnu liniju OM (Orkestar model) gitara, za koju mnogi tvrde da je najlepša gitara koja je ikada napravljena. OM-45 Deluxe je bila gitara izbora za poznatog  američkog muzičkara i glumca Roj Rodžersa, a prodata je na aukciji 2009. godine za 554.500 dolara. Retka, moderna replika ove gitare može se danas kupiti po ceni nešto nižoj od 80.000 dolara.

#8 Erik Kleptonov Bleki Fender Stratokaster

Bleki je dugo bila omiljena gitara Erika Kleptona, i može da se čuje u brojnim hitovima čuvenog gitariste, kako u pesmama snimljenim u studiju, tako i u uživo verzijama. Klepton je prodao Bleki na Christie aukciji 2004. godine za 959.500 dolara, a novac koji je dobio poslužio mu je za otvaranje rehabilitacionog centra.

#7. Violina „Lady of Tennant“ (Stradivari)

Stradivari je verovatno najpoznatije ime među žičanim instrumentima, poznat po veoma retkim i skupim violinama. Čuveni Italijan, najpoznatiji graditelj žičanih muzičkih instrumenata Antonio Stradivari je izrađivao muzičke instrumente u periodu od 1680. do 1730. godine. Lady of  Tenant violina napravljena je 1699. godine, neposredno uoči početka perioda koji se danas smatra „zlatnom erom Stradivarijusa“., Pre nego što je prodata na Christie aukciji za rekordnih 2.03 miliona dolara u aprilu 2005. godine, Lady of Tennant je bila u vlasništvu violinistkinje amaterke, supruge jednog  škotskog milionera,  a potom je pozajmljivana brojnim savremenim briljantnim violinistima.

stradivari-violina

Sadašnji anonimni vlasnik, koji je kupio Stradivarijevu „Damu“ 2012. godine za 16 miliona dolara, omogućio je doživotnu upotrebu  violine američkoj violinistkinji En Akiko Majers.

#6. Džon Lenonov Steinway Z klavir

Pored čuvenog belog velikog Steinway-a, Džon Lenon i Joko Ono su imali i Steinway model Z, na kom je on komponovao i odsvirao studijsku verziju pesme „Imagine“ 1971. godine. Na aukciji oktobra 2000. godine, Džordž Majkl je kupio ovaj klavir za 2.1 miliona dolara.

stainway-klavir (1)

Majkl je iskoristo instrument na turneji u mnogim  mestima gde su se dogodile nasilne tragedije, kako bi još jednom preneo poruku koju šalju stihovi Lenonove pesme „Imagine“.

#5. Stradivarijeva Hamer violina

Violina je dobila ime u 19. veku po švedskom kolekcionaru i njenom prvom vlasniku Kristijanu Hameru. Čuveni Hamer Stradivarius napravljen je tokom već pomenute „zlatne ere“ izrade violina, tačnije 1707. godine. Kada ga je 2006. godine na aukciji kupio anonimni ponuđač, oboren je rekord za najskuplji instrument na svetu, koji je do tada držala već pomenuta Stradivarijeva Lady of Tennant“ violina. Hamer je prodat za neverovatnih 3.54 miliona dolara  i to nakon svega 5 minuta aukcije.

#4. Ponovo Stradivari: Violina „Lady Blunt“

Lady Blunt je jedna od samo dve autentično očuvane Stradivari violine koje su danas u upotrebi. Bila je prodata na aukciji u dobrotvorne svrhe nakon zemljotresa i cunamija u Tohoku 2011. godine.  Kasnije je onlajn prodaja podigla cenu od 15.9 miliona dolara, skoro pet puta više od prethodnog rekorda koji je držala violina Hamer. Veruje se da je Lady Blunt najbolje očuvana Stradivarijeva violina.

#3. Vieuxtemps violina

Stara više od dva i po veka, Vieuxtemps Gvarneri violina je jedinstvena po svojoj očuvanosti, nikada nije bila oštećena niti popravljana. Izrađena je 1741. godine od strane poznatno italijanskog majstora Đuzepea Gvarneria, a na njoj su svirali mnogi veliki violinisti: Jehudin Menuhin, Isak Perlman, Pinkas Cukerman…

#2. Duport Stradivari violončelo

Nazvano je po jednom od vlasnika, Žan-Luiz Duport-u, violončelisti iz 19. veka . Ovo violončelo, koje je takođe napravio Stradivari 1711. godine, kupljeno je 2008. od strane Nippon muzičke fondacije, koju su oformili strastveni kolekcionari Sradivarijevih instrumenata. Uprkos vidljivom oštećenju, instrument je prodat za neverovatnih 20 milona dolara. Postoje glasine da je to oštećenje uzrokovao Napoleona Bonaparta lično, kada mu je jednom prilikom Duport dozvolio da rukuje sa instrumentom.

#1. Naravno, Stradivari: Violina MacDonald

MacDonald Stradivari violina je dobila ime po jednom od svojih vlasnika iz 19. veka i predstavlja jednu od ukupno 10 neoštećenih Stradivarijevih violina koje postoje danas. Sve do 1987. godine, koristili su je članovi čuvenog Amadeus kvarteta. Violina je 2014. godine stavljena na aukciju sa zapanjujućom početnom cenom od 45 miliona dolara, ali do sada nije bilo zainteresovanih kupaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *