Stihovi „Na Zapadu ništa novo“ odavno više ne važe. Upravo sa te strane sveta nam dolaze brojni trendovi, a iako smo skeptični kada je reč o mnogim tim novotarijama, moramo da priznamo da su neke ideje prilično genijalne. Najnoviji trend koji je došao iz najrazvijenijeg dela sveta i koji je već zagospodario kako medicinom, tako i psihologijom i obrazovajem, jeste Mindfulness filozofija koja se, makar za sada, pokazala kao odličan protivnik svim bolestima 21. veka kakve su stres, depresija, anksioznost i slične.

Mindfulness – spas za mentalno zdravlje

Šta je zapravo Mindfulness? Ovo je vrsta meditacije, odnosno, postupak „pročišćavanja“ naših misli i emocija, povezivanja onoga što se dešava spolja sa onim što se dešava u nama, a čiji je glavni cilj srećan i ispunjen život u kojem smo sami gospodari svojih osećanja i reakcija, a ne obrnuto – uz Mindfulness treninge učimo da više nikada ne dozvolimo naučenim reakcijama da pobede, već pre svake reakcije na određenu situaciju ili emociju mi ipak ugrabimo trenutak da razmislimo i pronađemo novi način da odgovorimo na izazov koji je pred nama.

minfulness

U tom smislu, Mindfulness je „svesna pažnja“. Dakle, sve što se dešava oko nas, utiče na nas, ali ono što je do nas jeste da svesno sagledamo sva ta dešavanja, odupremo se onome na šta smo navikli i pronađemo drugu, novu reakciju koja je po nas mnogo povoljnija i zdravija. Sa ovakvim stavom i načinom razmišljanja i ponašanja, Mindfulness nam omogućava da se jednom za svagda oslobodimo stresa i aknskioznosti, da jednom za svagda naučimo da se borimo sa depresijom, „crnim“ mislima i svakodnevnim neprijatnim situacijama. Na ovaj način radimo na sebi, svom ličnom razvoju, poboljšavamo svoje mentalno zdravlje i učimo da živimo u trenutku, savršeno svesni sebe i svojih osećanja i potreba. Uz pomoć Mindfulness treninga jačamo svoje samopouzdanje, samopoštovanje i samosvest, razvijamo empatiju, mogućnost opuštanja, koncentracije i pažnje, a evidentno je i da će se nivo vaše nergije i entuzijazma povećati.

Da li je vama potreban Mindfulness trening?

Ako vam je jasno da sve dolazi iz glave, ali do sada niste znali kako da promenite način na koji razmišljate i reagujete, Mindfulness trening može da vam pomogne. Ako želite da budete srećni, u harmoniji sa svojim telom i osećanjima, da radite na svom rastu i razvoju i bitno vam je vaše mentalno zdravlje naročito zato što znate da vam stres zaista može narušiti fizičko zdravlje, mindfulness trening može da vam pomogne. Ako imate problema sa depresijom, anskioznošću, umorom, nesanicom i teško izlazite na kraj sa svakodnevnim stresnim situacijama kako na poslu, tako i privatno, Mindfulness trening može da vam pomogne. Ako imate visok krvni pritisak, astmu, probleme sa srcem ali i druge poteškoće zdravstvene prirode, ovaj trening vam može pomoći i da se sa ovim tegobama izborite.

Mindfulness trening možete da započnete bilo kada, onog trenutka kada shvatite da se sve nalazi u vašim rukama. Za učešće na treningu nije potrebna nikakva priprema, kao ni prethodno znanje i iskustvo. Kroz ovaj trening, stručni tim psihologa, pedagoga, ali i sertifikovanih Mindfulness instruktora, upoznaće vas sa vežbama pažnje i meditacije, svesne komunikacije sa ciljem razumevanja u međuljudskim odnosima, individualne refleksije, a bićete u obavezi i da sami vežbate kod kuće pa je jako važno da budete aktivni i posvećeni. Nakon nekoliko nedelja ćete sigurno primetiti rezultate i promene, što znači da ste spremni da zakoračite u svoj novi život. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *