Na prvi pogled, skoro da je nezamislivo da postoji osoba koja može da bude depresivna ili i neraspoložena kada je napolju vreme lepo, sunčano, toplo, ali zapravo, postoje raznorazni razlozi i razna objašnjenja postojanja ovakve depresije. Tako je i sa postprazničnom depresijom, nakon lepog perioda dolazi neki lošiji, a prolećno naglo buđenje svega u mnogim osobama donese neko setno, tužno osećanje, za koje je potrebno malo vremena da se izbrišu i da nestanu. Čak mnogi osete nekakvu vrstu negativnih osećanja s početkom proleća, u čemu nema ničega strašnog, niti lošeg, ali je u svemu tome najbitnije da prepoznate takva osećanja i misli, te da znate kako sa svim tim i da se izborite, kako ne biste propustili lepe dane zatvoreni u svojoj sobi, za spuštenim roletnama.

Fokusirajte se na obaveze

Jedan od najboljih saveta jeste upravo ovaj, fokusirajte se na sve svoje obaveze, bilo one poslovne, porodične ili bilo koje druge. Kada svoje misli usmerite ka rešenju nekih zadataka, svakodnevnih ili onih većih, imaćete manje vremena i da se osvrćete na te neke misli koje vas vuku ka dnu, te manje vremena da budete setni i tromi. Uz to, svaki dobro izvršen zadatak, pozitivni rezultati, poništiće negativna osećanja i prepustiće meso pozitivnom i lepom razmišljanju.

Posetite rasadnik

Možda na prvi pogled malo čudniji predlog, ali i te kako ima svoje razloge. Rasadnici su puni zelenila i lepog cveća, koje će vas već pri pogledu na njega učiniti raspoloženijima. Ali, osim toga, posetite rasadnik kako biste odabrali neko cveće za sebe, svoj dom, dvorište ili terasu. U rasadniku ćete sigurno provesti više vremena razgledajući i kupujući, a to će biti jedna od zaista relaksirajućih kupovina. Odaberite cveće čiji izgled i boja vam prijaju, a onda zasucite rukave i presadite ga lepo po saksijama ili lejama koje ćete pripremiti u svom dvorištu. Ovo je jedan vid fizičkog rada koji će vam veoma prijati, kako fizički, tako i psihički, a pogled na lepu terasu i dvorište svakog jutra uz prvu kafu, svakog dana kada dođete s posla, i te kako će učiniti da depresija nestane.

Provodite vreme sa onima koji vam prijaju

Na prvom mestu, tu su prijatelji i porodica. Ali, svi znamo da i u bliskim, onim najbližim krugovima ljudi, postoje osobe koje umeju da vas guše, koje vam ne prijaju uvek, jer iscrpe dobru energiju iz vas. Kada su u pitanju momenti kada imate manje snage, manje volje i kada se jednostavno osećate loše, takve ljude izbegnite na bezbolan način, a priklonite se onima koji vas nasmeju, oraspolože i koji vam prijaju, kako biste ceo taj depresivni deo proleća prošli što brže.

Ne čekajte da vas neko pozove, organizujte sami aktivnosti koje vam prijaju i pozovite ljude koji čine da se osećate dobro. Da li će to biti neko druženje kod vas, u nekom restoranu ili možda odlazak u bioskop ili pozorište, sasvim je svejedno. Važno je samo da se družite i da se osećate bolje zbog toga.

Šetajte

Fizička aktivnost je dobra iz mnogo razloga. Na prvom mestu, potrebna je zbog vašeg zdravlja, kako bi vaš organizam što bolje funkcionisao, a tu je svakako i propratni efekat mršavljenja koji čini da izgledate bolje, a samim tim i zadovoljnije. Međutim, fizička aktivnost, a tu se ubraja i lagana šetnja od pola sata svakog dana, učiniće da se osećate prijatnije, rasterećenije, posebno ako šetate u nekom parku, gde ima mnogo zelenila ili pored neke vode, jer takvi predeli deluju umirujuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *